1 – Doelstellingen
Wat kan je met doelstellingen en waar moet je doelstellingen aan voldoen?
Met doelstellingen kan het je helpen en richtlijnen aangeven wat je zou willen bereiken. Elke doelstelling kan je ook naar mogelijkheden weer bijstellen.
Deze doelstellingen kan je voor een aantal maanden, jaar of jaren maken. En zelfs wat je uiteindelijk wil bereiken. Dit kan je zowel in de sport, maatschappelijk of in je gezondheid toepassen.
Het geeft je duidelijkheid waarmee je mee bezig bent. Maar hier houden we het bij tennis. Dit kunnen rode draad binnen jou trainingen zijn.
Voor tennis zou je voornamelijk de doelstellingen voor een winter periode kunnen maken. Dit is de periode om bewust iets te willen verbeteren. Er is een mindere fase van wedstrijden.
Een voorbeeld van doelstelling zijn de “SMART-DOELSTELLINGEN”
Specifiek
Met specifiek benoem je de dingen die je in de komende periode wil verbeteren.
vb. De service de baan uit serveren. Het tempo spel te verhogen, dus de ballen voor de baseline te willen spelen.
Je mobiliteit/voetenwerk te verbeteren. enz…
Meetbaar
Koppel aantallen en jou specifieke opdracht in jou tijds bestek aan je doelen. Om het meetbaar te maken ga je kijken of je ook progressie boekt in jou tijds bestek van bv. 20 trainingen.
In het onderstaande is een voorbeeld hoe je dit kan aanpakken.
- de start is, te kunnen kijken 20 services naar een bepaald doel te kunnen slaan.
- vandaar ga je na een bepaalde aantal trainingen, of er meer services naar het voor genoemde doel kan slaan.
- Als je dan je voldoende progressie boekt, dan heb je doelstelling gehaald.
Acceptabel
Jou train(st)er moet bij jou doelen betrokken zijn.
Jullie moeten samen akkoord gaan met de opdracht. Daarbij kan jou train(st)er aanwijzingen geven binnen jou mogelijkheden door technische tips te geven. Zonder dit draagvlak komt er weinig van je doelen terecht. Pas als jijzelf en jou achter de doelen staan, zijn ze acceptabel.
Realistisch
Maak je doelen haalbaar.
De kunst is om boven je technisch breekpunt te zitten met je doelen. Het technische breekpunt is daar waar je met regelmaat in die opdracht fouten maakt (vb. 5 van 10 opdrachten gaan fout). Het moet wel bereikbaar zijn binnen jou vermogen. Als je onder het technisch breekpunt gaat zitten ben je bezig met onderhoud van je doelstelling.
Dus maakt je doelstellingen ook bereikbaar. Een realistisch doel is een ambitieuze uitdaging waar je best voor gaat doen. Bij een realistisch doel, wil je steeds meer. Zodoende kan je, je eigen verbeteren op alle vlakken.
Tijdgebonden
Zet de doelstellingen op papier wanneer ze starten en beëindigen. Belangrijk is dat de tijdsbestek in jou vermogen ligt qua tijd en trainingen. Als je, je eindpunt van deze doelstelling heeft bereikt, is het tijd om die te evalueren. Je kijkt wat beter kan er wat minder goed gaat. Op basis hiervan stel je nieuwe SMART doelen op voor een nieuwe periode.
Veel tennis plezier!